Istoria de succes a lui Andrian Muntean: directorul companiei Gamaiun și membru al consiliului de administrație Grafit Holding
Cu o experiență de 15 ani în sectorul bancar, o vastă experiență în lansarea și gestionarea proiectelor, Andrian a devenit în 2018 o verigă de încredere care a fortificat echipa noastră. Am aflat de la el cum și de ce a lăsat lumea finanțelor, cum să nimerești în consiliul de administrație, ce se poate face pentru a stopa migrația tinerilor și ce este Gamaiun.
Povestiți-ne despre dvs. și despre cariera dvs. înainte de a veni la Grafit Holding.
Am absolvit două facultăți economice superioare - „Bănci și Burse de Valori" și „Contabilitate și Audit". În adolescență, am citit multe cărți pe tema finanțelor: eram pur și simplu fascinat de această sferă. Prin urmare, cu mult timp înainte de a merge la universitate, știam că vreau să fac finanțe.

Până la Grafit Holding, am lucrat 15 ani în sectorul bancar din Moldova. Mi-am început cariera la Moldova Agroindbank, unde am fost promovat până la funcția de șef adjunct al departamentului. În 2008, am primit o ofertă de la MobiasBanca (pe atunci parte a celebrului grup financiar, Société Générale) pentru a conduce departamentul lor de gestionare a proiectelor. Fiind o ofertă tentantă, am acceptat-o. În următorii 7 ani, m-am dedicat complet dezvoltării și implementării de produse noi Mobias și de multe ori am mers în călătorii de afaceri în România și Franța, unde am învățat mult din experiența colegilor din străinătate.

Cu toate acestea, în 2015 am decis să plec și să fac consulting. În acea perioadă, unul dintre clienții mei era Sergiu Suruceanu, conducătorul companiei Grafit Holding. Am implementat cu el ideea combinării serviciilor de suport pentru proiectele principale: așa a apărut proiectul Mteam în 2016. La doi ani de la lansarea acestuia, am lucrat în calitate de consultant, ajutând la construirea proceselor de lucru Mteam. Puțin mai târziu, mi s-a propus să lucrez în companie și să gestionez proiectul de management al Gamaiun. Așa a început călătoria mea în Grafit Holding.
De ce ați decis să plecați din sectorul bancar?
Dintotdeauna mi-a plăcut să implementez inițiative noi și ambițioase și asta va rămâne mereu așa. Lucrând în sectorul bancar timp de 15 ani, mi-am dat seama că multe proiecte deveniseră cvasi standard, adică s-au dezvoltat cumva în același mod și îmi lipsea drive-ul. Aveam o nevoie acerbă de provocări adevărate, cu multe variabile necunoscute, în care trebuia să mă gândesc la cum să lansez, cum să dezvolt și cum să transform un proiect într-un produs sau serviciu finit. Ceea ce făceam de mult timp în domeniul finanțelor a devenit standardizat, s-a transformat în rutină și nu mai primeam plăcere de la procesul de lucru.

Aveam nevoie de o nouă provocare, așa că am luat decizia să plec în sfera de consultanță și gestionare a proiectelor.
Ce face proiectul Gamaiun?
Gamaiun este compania de administrare a Grafit Holding, care contribuie la funcționarea eficientă a tuturor proiectelor. Implementăm diferite inițiative care vizează dezvoltarea holdingului pe termen lung: manageriale, financiare, administrative și educaționale.

Operațiunile financiare ale întregului holding trec prin echipa noastră. Noi asigurăm corectitudinea fluxurilor financiare pentru a atinge obiectivele de afaceri stabilite. De asemenea, identificăm punctele forte ale diferitelor proiecte și le implementăm la nivelul întregului holding.
Care este rolul consiliului de administrație și cum poate cineva deveni membru al acestuia?
În primul rând, consiliul de administrație este responsabil pentru dezvoltarea strategică a Grafit Holding. Prioritatea noastră nu este azi și acum, ci elaborarea dezvoltării neîntrerupte a holdingului pentru următorii 3-5-7 ani.

În al doilea rând, este un organ care promovează integrarea proiectelor într-un tot întreg. Acest lucru ne permite să combinăm cunoștințele și experiența acumulată în anumite proiecte și să le adaptăm pentru întreg holdingul, atât în Moldova, cât și în străinătate.

Este dificil să devii membru al consiliului de administrație, dar posibil. Membrii consiliului sunt aleși prin vot de către fondatorii Grafit Holding. Oricare dintre fondatori poate propune un candidat, iar ceilalți fondatori iau ulterior decizia.
De ce vă place această meserie?
Business-ul este un joc intelectual de care nu te plictisești niciodată. Întotdeauna apar noi proiecte și idei, iar pentru implementarea acestora trebuie să pui mintea în mișcare, să crești și să mergi înainte. Asta e ceea ce mă motivează.

Această atitudine față de afaceri și cifre s-a dezvoltat încă din liceu. În acea perioadă, matematica era obiectul meu preferat și îmi petreceam timpul liber rezolvând cele mai dificile probleme în afara programului școlar. Efectiv, în cea mai mare parte a carierei mele, mă ocup de implementare, fie că e vorba de carduri bancare, produse sau procese. Caut întotdeauna sarcini noi, deoarece soluția lor ajută la schimbarea lumii în mai bine.
Business-ul este un joc intelectual de care nu te plictisești niciodată. Întotdeauna apar noi proiecte și idei, iar pentru implementarea acestora trebuie să pui mintea în mișcare, să crești și să mergi înainte. Asta e ceea ce mă motivează.
2020 a fost un an neordinar. Ce viitor are holdingul? Și cum va afecta acest lucru Moldova în ansamblu?
Din păcate, unul dintre principalele fluxuri financiare în țara noastră provine de la migranții care lucrează în străinătate. Situația cu coronavirusul reduce posibilitatea de a câștiga bani în Europa, respectiv plecarea sau transferul de bani în Moldova. Vor fi consecințe, dar, sper, nu dintre cele mai grave.

Cât despre holding, 2020 a fost un test de rezistență la stres pentru noi toți. Avantajul nostru este că nu suntem concentrați pe o singură piață, adică nu depindem exclusiv de Italia sau de Germania spre exemplu. Dacă nu avem succes într-o țară, avem succes în alta.

Anul 2020 a fost unul determinant pentru noi: mai multe start-up-uri au arătat o creștere semnificativă comparativ cu anii precedenți. Cred că 2021 va fi un an și mai bun, deoarece toate echipele au învățat să facă față acestui disconfort temporar.
Rămâne timp liber între muncă și familie?
În timpul liber citesc foarte mult, ascult muzică. Pot asculta atât hard rock, cât și muzica diferitor popoare ale lumii. Ador jazz-ul. Totul depinde de dispoziție.

Citesc psihologia comportamentală a lui Robert Cialdini, cărți despre management de Vladimir Tarasov. Am citit "Scurta istorie a omenirii" a lui Harari, o carte excelentă. Din beletristică, îl pot menționa pe Lion Feuchtwanger. Recomand să-l citiți pe scriitorul american, Carlos Castaneda. Acum lucrarea lui Cehov „Livada de vișini" este deschisă în cartea mea electronică.

După pandemie, unde ați merge mai întâi de toate?
Am multe destinații pe harta dorințelor, de exemplu, România, care este foarte aproape, dar mai sunt locuri pe care încă nu le-am vizitat. Vreau să vizitez Italia și încă o dată Spania. Există multe locuri interesante, dar acum cel mai important e să scăpăm odată de pandemia asta.
Este posibil să oprim migrația tinerilor din Moldova și ce face Grafit în acest sens?
Cred că migrația este un proces normal, a existat dintotdeauna. La rândul nostru, continuăm să creăm condiții de muncă confortabile în Moldova, astfel încât cetățenii noștri să dorească să rămână acasă și să nu fie nevoiți să plece în căutarea unei vieți mai bune.

Grafit Holding face tot ce este necesar: de la birouri în centrul orașului până la abonamente pentru cluburi de fitness și la o școală internă de limbi străine. Anul acesta, toți angajații care ne sunt alături de mai bine de trei ani, vor avea parte de o examinare gratuită la Medpark. În timpul primului val de pandemie, am achitat tuturor angajaților testele de laborator pentru coronavirus și li s-a oferit posibilitatea să lucreze de la distanță în perioada de carantină. În plus, am negociat cu banca să acordăm credite ipotecare angajaților noștri în condiții foarte favorabile. Este important pentru noi ca angajații noștri să se simtă la fel de bine ca locuitorii din Germania sau Franța.

Vrem să le arătăm cetățenilor noștri că în Moldova se poate de construit o carieră de succes, că pot trăi confortabil, că pot câștiga bani decenți. Și dacă ar fi să plece în străinătate, atunci doar în călătorii de afaceri sau în vacanță.
Urmăriți paginile noastre în social media: