Istoria de succes a Vioricăi Sîrbu
Eroina de astăzi a rubricii #successstory este Viorica Sîrbu, CEO SovaMax. Am aflat cum și-a început cariera la Grafit, care au fost provocările confruntate și cum se merită de rezolvat conflictele la muncă.
Cum vă numiți și ce funcție aveți la Grafit?
Mă numesc Viorica Sîrbu și fac parte din marea familie Grafit Holding în calitate de CEO al proiectului Sovamax.
Unde ați studiat și ce ați făcut înainte de a vă alătura echipei Grafit?
Am absolvit Universitatea "Alecu Russo" din Bălți, Facultatea de Limbi Străine: germană și engleză, în grupa de traducători. După aceea am reușit să petrec un an în Germania, în Austria aproximativ jumătate de an și 3 ani în Franța. A fost o experiență foarte frumoasă, am cunoscut oameni noi, mi-am schimbat multe viziuni și am învățat practici bune pentru viață. A fost o experiență grozavă!

Cum a început experiența mea de lucru în străinătate? Prin intermediul programului de schimb cultural "Au pair", care presupune să locuiești cu o familie gazdă în schimbul ajutorului și al îngrijirii copiilor. Am putut să văd lumea cu ochii mei, să-mi fac propriile concluzii și să obțin o experiență bogată. După un timp, m-am întors în Moldova și am început să lucrez ca administrator într-un hotel de lux la acea vreme. O lună mai târziu, am decis să schimb locul de muncă și m-am angajat în compania germană Mox Telecom.

Prin 2010, o prietenă mi-a spus: "Vino la Grafit, e bine aici, plătesc la timp, au un program convenabil și e un job foarte interesant". Am fost la interviu, care s-a desfășurat în două etape, cu două persoane diferite. Am auzit o terminologie tehnică nouă pentru mine. Unicul lucru pe care îl știam despre xerox pe atunci era prețul de câțiva bănuți per foaie :) Dar mi-am spus: uite la oamenii care lucrează aici, sunt și ei tineri. Dacă ei o pot face, o poți și tu, Viorica. Zis și făcut :) După câteva zile de la interviu, ei mi-au spus "da"!

Inițial, am lucrat ca reprezentant de achiziții pe piața belgiană, apoi am fost responsabilă de Benelux, iar mai târziu de piața germană. În 2012, am devenit manager într-o echipă fantastică. La scurt timp după aceea, am fost promovată la funcția de vicepreședinte al departamentului de achiziții, iar în 2017 am devenit CEO la Sovamax.

A fost un drum greu de parcurs?
Dacă vrei să realizezi ceva, trebuie doar să îți dorești cu adevărat acel lucru și să depui efort. Să spun că a fost dificil... Poate că este, în cazul în care nu ești interesat și nu ai dorință :) Atunci când îți dorești, îți place, dai tot ce ai mai bun pentru a-ți atinge obiectivele. Da, a trebuit să muncesc, să muncesc mult și din greu. În serile libere, preferam să caut furnizori noi și să închei tranzacții, în loc să fac altceva. Încă mai țin minte cu cât entuziasm spuneam părinților despre noul meu loc de muncă :) Într-un cuvânt, lucram de plăcere!
Hobby?
Încerc să-mi găsesc timp pentru sport, pentru că trebuie să mă mențin sănătoasă și în formă.
Înainte, când aveam mai mult timp liber, citeam mult. Acum simt o mare nevoie și încerc să găsesc timp să citesc. Da, și-mi place să gătesc :)
Ați avut provocări în lucrul cu echipa?
Vă voi spune despre cea mai recentă provocare - carantina. A fost ceva nou pentru noi - toată lumea trebuia să lucreze de acasă. Nu numai că a fost un lockdown deplin, dar a trebuit să continuăm să lucrăm în acest ritm, să fim productivi și să obținem profituri. Nu-i profit, nu-i afacere, iar noi tare nu voiam să rămânem fără venit și fără locuri de muncă. Îmi amintesc bine această situația tensionată, atât pentru mine, cât și pentru colegii mei. Dar am reușit s-o depășim și pe asta. Datorită solidarității și rezistenței, împreună cu echipa am obținut rezultate foarte bune chiar și în timpul carantinei.
Întotdeauna am spus că practica bate gramatica. Când ai experiență de viață, multe lucruri se întâmplă la nivel intuitiv.
Ce v-a ajutat să deveniți un șef eficient?
Totul a venit din experiență. Întotdeauna am spus că practica bate gramatica. Când ai experiență de viață, multe lucruri se întâmplă la nivel intuitiv.
În plus, când m-am alăturat echipei Grafit, am avut norocul să învăț și să obțin o experiență bună de la Olga Maxim. Ea ne-a învățat multe. Este un lider ideal, cu calități excepționale!

Și nu în ultimul rând, m-a ajutat ambiția și lipsa fricii de a-mi seta obiective mari.
Cum gestionați conflictele?
În primul rând, încercăm să nu le creăm :) Eu nu sunt o persoană conflictuală și sunt sigură că ne putem așeza și discuta orice. Esențial e să identificăm sursa problemei, să înțelegem scopul, adică ce vrem să obținem și unde vrem să ajungem în situația cutare. Restul e negociere :)
De asemenea, mă consider un șef foarte norocos. Sunt înconjurată de colegi foarte înțelepți și inteligenți, alături de care putem rezolva orice conflict.
Ce ați învățat la Grafit?
Știți piesa lui Bilan "Imposibilul devine posibil?" :)
Aici Grafit dă o lecție nemaipomenită și dovedește că așa și este. Totul depinde de noi înșine și de voința noastră de a reuși. Nu-ți trăda visele! Fii tu însuți și nu renunța niciodată! Grafit ajută oamenii în acest sens. Aici vei găsi înțelegere și sprijinul de care ai nevoie.

Pe lângă toate beneficiile pe care le oferă Grafit, și ele sunt multe, compania vrea ca toți și fiecare să se simtă confortabil. Adică să fie mai mult decât un loc de muncă. Asta include și creșterea constantă în carieră, și sprijinul din partea colegilor, a managerilor și a întregului holding.
Totul depinde de noi înșine și de voința noastră de a reuși. Nu-ți trăda visele! Fii tu însuți și nu renunța niciodată!
Grafit este o familie sau colegi de muncă? Munca influențează viața de familie?
Sunt un jucător de echipă și cred cu tărie că numai împreună putem reuși. Într-un fel sau altul, noțiunea de echipă se transformă treptat în noțiunea de familie cu oameni care au aceleași valori și obiective. În plus, petrecem mai mult timp la serviciu decât cu familia.

Dacă influențează familia? Bineînțeles că da și doar pozitiv. Am un soț foarte înțelept și blând, cu care am luat decizii corecte și în urma cărora ne-am organizat bine, astfel toată lumea este fericită. Sunt foarte recunoscătoare pentru sprijinul său. Copiii noștri merg la grădiniță și le place acolo :) Fiecare face ceea ce îi place să facă. Seara ne adunăm acasă, toți entuziasmați și fericiți.
Cum poate cineva să aibă succes la SovaMax?
În primul rând, ai nevoie de dorință: dorința de a munci și de a reuși. Trebuie să-ți stabilești obiective clare și să mergi spre ele fără să te uiți în urmă și fără dubii că vei eșua!
De ce este fantastic să faci parte din echipa Grafit Holding în 2022?
Holdingul oferă o creștere și o dezvoltare constantă, deschizând mereu noi oportunități și noi proiecte. Acesta este un organism viu care se dezvoltă încontinuu. Toți cei care au o idee de start-up și vor s-o dezvolte, au toate șansele să o facă la noi. Nu am întâlnit și nu cunosc o echipă mai proactivă decât aici, care să sprijine orice idee și să aibă grijă de fiecare angajat.

Direcția holdingului este una ecologică, "verde". Chiar dacă proiectele sunt diferite și au produse diferite, toți avem aceeași misiune "verde" - să salvăm planeta de supraproducție și să oferim produsului o a doua șansă de a găsi o casă. Acest aspect a devenit unul crucial, mai ales în pandemie. Și sunt foarte mândră că noi, Grafit Holding, aducem o contribuție majoră la sustenabilitatea mediului înconjurător.
Urmăriți paginile noastre în social media: