Istoria de succes: vicepreședintele companiei Eminia Trading – Sergiu Iabanji
Despre viața înainte de Grafit, pasiunea pentru mașini și portretul managerului ideal – citiți în cele ce urmează.
Sergiu, ce funcție dețineți la Grafit Holding și care sunt responsabilitățile Dumneavoastră?
La momentul de față sunt vicepreședintele companiei „Eminia Trading". Inițial, am fost în fruntea departamentului de achiziții, iar de câțiva ani încoace conduc departamentul de analitică. Împreună cu colegii, îmbunătățim procesele de lucru, generăm, creăm și descoasem idei noi pentru dezvoltarea proiectului.
Ce ocupație ați avut înainte de Grafit?
M-am născut la Chișinău, în familie de militar. Pentru familiile militarilor deplasările permanente sunt un lucru obișnuit, și familia mea nu am fost o excepție în acest sens. Cinci ani am locuit în Ucraina, alții cinci − în Belarus. După întoarcerea acasă, mi-a luat ceva timp să mă readaptez.

În 2002 am absolvit Academia de Științe Economice (ASEM), Facultatea de Finanțe, specializarea „Bănci și Burse". După absolvire, am primit mai multe oferte de muncă în domeniul finanțelor, dar le-am refuzat. La vremea respectivă, tatăl meu deținea o companie de construcții și mi-a propus să lucrez cu el. După un timp, mi-am dat seama că mi-ar plăcea să fac altceva. Atunci m-am angajat la cea mai mare companie care se ocupa de importul pieselor auto − „Olmosdon", unde am lucrat 10 ani. Mi-am început cariera în calitate de vânzător, apoi am fost promovat în funcția de manager pe import de piese de schimb la „Grand Premium", Mercedes Center. A fost o experiență foarte bună și utilă – aici am obținut o mulțime de cunoștințe tehnice care mă ajută și astăzi.
Cum ați ajuns la Grafit Holding?
E o poveste lungă. Când lucrezi atâția ani într-o singură companie, de regulă obosești de monotonie. Atunci am primit o ofertă de la reprezentanța Mercedes din România pentru a-mi încerca puterile la un concurs pentru postul de manager în țara vecină. Bineînțeles că am acceptat. Am ajuns în România, unde am avut un interviu de 4 ore, iar apoi am plecat acasă să aștept rezultatele. Între timp, am decis că totuși vreau să-mi schimb locul de muncă și am continuat să expediez CV-ul la diferite companii. Așa am ajuns la interviu la Grafit.

Acesta a fost un moment de cotitură în viața mea, o adevărată provocare: am primit un răspuns pozitiv de la Mercedes România, dar și un apel de la Grafit, în care mi s-a spus că sunt angajat la „Eminia Trading". Ambele știri le-am primit în aceeași zi (deși Grafit a fost prima). Nu am dormit 3 nopți, tot gândindu-mă ce să aleg.

La vremea aceea, copilul meu avea doar șase luni și eu nu prea îmi doream să mă mut în altă țară, așa că am ales „Grafit Holding". Pot spune că nu am regretat niciodată că am luat anume această decizie. Abia acum înțeleg că în acel moment era exact ceea ce îmi doream, doar că nu eram conștient de asta.
Pot spune că nu am regretat niciodată că am luat anume această decizie. Abia acum înțeleg că în acel moment era exact ceea ce îmi doream, doar că nu eram conștient de asta.
Care a fost traseul Dumeavoastră de creștere la Grafit?
Am început ca manager de achiziții. Proiectul avea 2 echipe: cea de vânzări și cea de achiziții. Eu am prins vremuri grele, în care a trebuit să lucrăm mult, chiar și peste programul de muncă, dar am simțit că muncesc pentru ceva măreț și semnificativ, și am făcut totul din plăcere. Am lucrat la dezvoltarea proiectului și, după cum puteți vedea, acesta a meritat efortul.

Puțin mai târziu, am primit oferta din partea administrației de a deveni vicepreședintele proiectului, de a genera idei noi șu a gestiona atât echipele de achiziții, cât și pe cele de vânzări, precum și echipa departamentului de analitică. O altă provocare pe care am acceptat-o, și nu regret.
Ce reprezintă proiectul „Eminia Trading"? Cu ce piețe lucrați?
„Eminia" se ocupă de vânzarea pieselor auto pentru cele mai bune mărci auto din lume. În Europa există un număr mare de dealeri, în depozitele cărora se păstrează un număr mare de produse care se învechesc cu timpul și odată cu dezvoltarea tehnologiilor. Conform statisticilor, 70% dintre cei care cumpără mașini noi încetează să mai contacteze dealerii oficiali cu întrebări de mentenanță deja după 5 ani, iar aceștia din urmă rămân în stoc cu piesele de schimb destinate reparării ulterioare a mașinilor vândute. Și uite că aici le venim noi în ajutor. Cumpărăm piesele rămase și le vindem pe piețele în care există cerere pentru ele. Sunt situații când întreprinderile sau depozitele își încetează activitatea, și noi le cumpărăm tot stocul. În astfel de cazuri, depozitul nostru din Germania și noi, cei de la Chișinău, facem o treabă grozavă: analizăm fiecare detaliu, cum să îl casăm, să îl păstrăm și, cel mai important, să-l vindem.
Ce puteți spune despre echipa „Eminia"?
Doar lucruri frumoase. Toți sunt tineri, inteligenți și foarte ambițioși. Sunt îndrăgostiți de mașini și de ceea ce fac. Nu cred că există cel puțin o persoană în echipa noastră care să nu fie interesată de mașini.

Încă de la început, când recrutam oameni în echipă, toți candidații se schimbau la față când auzeau că este vorba de piese auto. Acum, cu toții am devenit o echipă puternică, majoritatea membrilor fiind fete.
Vă place munca Dumneavoastră? Dacă da, de ce?
Știți, nu vreau să sune banal, dar este foarte important să ai în echipă oameni deștepți. Pentru că, indiferent de situație, o persoană inteligentă găsește întotdeauna o soluție rapidă. Asta e ceea ce îmi place și apreciez cel mai mult. În plus, îmi place și atitudinea față de fiecare angajat în companie, factorul uman. În astfel de mediu, știi sigur că ești mereu susținut și apreciat pentru orice inițiativă și idee.

În plus, salariile sunt foarte bune în comparație cu alte companii, ceea ce ne permite să rămânem acasă, aproape de familie, rude și prieteni. Cred că tocmai acest factor m-a făcut să renunț la ideea de a mă muta în România. Am mulți prieteni plecați în străinătate, care îmi spun că vor să se întoarcă acasă. Mă întreabă dacă au șansa să-și găsească un loc de muncă cu un salariu decent în Moldova. Le spun mereu că orice este posibil, chiar dacă salariile nu sunt comparabile cu cele europene, dar și costurile de acolo sunt mult mai mari decât aici.
Colegii Dumneavoastră vă numesc Dumnezeul Excelului. De ce?
Doar al Excelului? :) Glumesc. Dragostea mea pentru Excel a început în 2004, când lucram la „Olmosdon". La acea vreme, programele de contabilitate nu erau bine dezvoltate în companiile din Moldova. Dacă sediul central al companiei încă avea o aparență de program contabil, atunci sucursalele nu aveau nimic absolut. Managerul uneia dintre sucursale a creat contabilitatea în Excel și a reușit astfel să obțină un program realmente complet, în care se înregistrau vânzările, se genera lista de completare a stocului sucursalei, lista de verificare și așa mai departe. I-am studiat cu atenție funcționalitatea și am înțeles că el aceasta este nelimitată, mai ales că multe se pot face automat, printr-un simplu click. Și acum, după ce i-am studiat toate posibilitățile, îmi completez cunoștințele despre Excel practic în fiecare zi, deja mai bine de 15 ani.
Cum reușiți să combinați munca și viața de familie?
Ceva timp în urmă nu am avut mare succes la acest capitol, pentru că am muncit mult și chiar peste program. Dar, după un timp, mi-am dat seama că acest lucru nu este benefic pentru familia mea − de prea multe ori i-am neglijat pe cei mai dragi oameni, iar copiii chiar au nevoie de atenție și timp. Acum, nu întotdeauna, dar destul de des, ziua mea de muncă are doar 8 ore, iar la finalul ei eu mă întorc acasă, iau cina și merg, de exemplu, la o plimbare cu bicicleta cu copiii. Sunt fericit că pot să îmi petrec timpul cu ei!
Am auzit că aveți un hobby foarte interesant.
Da, fac karate de la 13 ani. Pentru mine este mai mult decât un hobby − este un mod de viață. Am avut câteva pauze, după nașterea primului copil, apoi după nașterea celui de-al doilea. Nici problemele de sănătate și nici intervențiile chirurgicale nu m-au determinat să renunț la sport și la karate. Mă simt mult mai bine când sportul e prezent în viața mea. Apropo, fiul meu învață acum judo de la același maestru care mă învățase pe mine karate. Se pare că i-am transmis hobby-ul meu și lui.
De ce e cool să fii parte a echipei „Eminia Trading"?
După cum am menționat deja, e bine să lucrezi cu oameni deștepți, care găsesc soluții rapide și eficiente. Aici, nu doar la „Eminia", dar și în toată compania „Grafit Holding", atitudinea față de angajați este una foarte bună, aș spune chiar excelentă. Pe lângă aceasta, în calitate de angajat, ai șansa să-ți contruiești o carieră remarcabilă, să ai un salariu bun și să fii alături de cei dragi – lucru foarte important pentru realitatea în care trăim astăzi.
Urmăriți paginile noastre în social media: