Serghei Suruceanu: cum să creezi o companie internațională, să găsești echipa potrivită pentru aceasta și să te dezvolți încontinuu
Mulți dintre noi visează la afacerea lor, mai ales la o afacere de nivel internațional. Dar cum să construiești un business sau "Cum să aduni echipa potrivită pentru aceasta". Noi nu am găsit răspuns la aceste întrebări, de aceea am mers la fondatorul Grafit Holding - Serghei Suruceanu - care are cea mai mare experiență din holding #successtory
Cum a început totul? Cum ați ajuns la ideea creării unei companii și a unui holding?
Nu m-am gândit niciodată că voi gestiona un holding internațional. Am mers spre asta treptat împreună cu colegii și partenerii mei timp de peste 20 de ani. Prin '98 lucram ca designer, desenam în Photoshop și scriam coduri în PHP. Însă voiam să mă dezvolt, să cresc, să ating noi orizonturi și de aici provine ideea de a lucra de la distanță cu alte companii străine.

În acel moment, am făcut cunoștință întâmplător cu un băiat din New York, cu care am început să creăm site-uri pentru clienți din America. În 2003 aveam deja o echipă mică care lucra de la distanță. La un moment dat, ne-am dat seama că a venit timpul să ne unim și să avem un oficiu al nostru. Așa că am început să oferim servicii IT pe outsource pentru afacerile medii și mari din Statele Unite. Din 2004 până în 2008, echipa noastră a lucrat cu Paramount Pictures - o experiență extraordinară.

Lucrând pentru alte afaceri timp de mai bine de 10 ani și acumulând destulă experiență, în 2012 am deschis propria afacere împreună cu echipa - Sovamax Trading. Eminia Trading a fost lansată un an și jumătate mai târziu, iar cu un an mai târziu - Lanius. În 2016, am comasat toate departamentele IT ale proiectelor, precum și contabilitatea, logistica și analitica. Toate împreună au denumirea MTeam. Datorită acestei fuziuni, au apărut și restul startup-urilor: Agava, Sovamax SUA, RA Trading. În 2019, cireșica de pe tort a fost crearea Consiliului de administrație - organul de conducere care dezvoltă direcții strategice pentru întreaga companie. Anume această decizie a generat fuziunea tuturor proiectelor într-un singur holding.
Care este diferența dintre a munci "pentru cineva" și "pentru sine"? Cum e să gestionați o afacere internațională în Moldova?
Desigur, există o mare diferență între a lucra pentru o companie și a gestiona de unul singur procesul, deoarece, în al doilea caz, îți asumi responsabilitatea 24 din 24.

Când lucrezi pentru cineva, nu te gândești la problemele globale ale companiei, dar când gestionezi afaceri de 22 de ani, toate crizele devin personale. Mai mult de jumătate de viață lucrez în această companie, de aceea a devenit parte din viața mea. Există, cu siguranță, avantaje și dezavantaje în fiecare dintre opțiuni, dacă evitați situațiile stresante, este mai bine să vă construiți o carieră în cadrul companiei. Dacă nu puteți găsi un mediu confortabil pentru dvs și sunteți gata să vă dedicați viața unei singure nișe, atunci creați-vă propria afacere. Scopul trebuie să fie primar, iar banii - secundari.

Gestionând afaceri din Moldova, trebuie să găsim un echilibru între diferite culturi și mentalități. Clientul așteaptă un lucru, angajații așteaptă cu totul altceva, iar noi trebuie să fim echilibru pentru ambele părți.
Scopul trebuie să fie primar, iar banii - secundari.
Lucrul la Grafit este...
Interesant, unic, provocator și promițător. Cred că a face ceva unic este minunat, plăcut, distractiv și alintă mândria profesională.
Acum holdingul are peste 400 de angajați. Cum ați reușit să formați o echipă atât de mare?
La drept vorbind, nu am stabilit obiectivul de a angaja cât mai mulți angajați. În primul rând, ne-am gândit la eficacitatea fiecărui manager, la munca depusă și la calitatea produsului. Treptat, dezvoltând compania, lansând noi startup-uri, s-a format o echipă mare de specialiști grozavi. Aceștia sunt uniți de atmosfera din companie și de capacitatea de a câștiga bani buni, fără a fi nevoiți să plece peste hotare.

Ne străduim să devenim o companie care dezvoltă soluții inteligente pentru afaceri, mai degrabă decât să încercăm să creștem numărul de angajați. Prin urmare, încercăm să minimalizăm activitatea de rutină cu ajutorul departamentului nostru IT. Natura i-a dat omului creier, el trebuie să gândească, să analizeze, să ia decizii și să nu efectueze aceleași manipulări de date.
Ați menționat că orice angajat poate deveni partener de afaceri. Ce ați avut în vedere prin asta și cum are loc acest proces?
Avem două tipuri de parteneriate, condițiile cărora sunt absolut transparente. Prima opțiune este atunci când o persoană poate deveni investitor într-un startup fără a fi angajat al companiei și să primească procent din profit. Adevărul e că a doua opțiune este mai frecventă - atunci când managerul, care a lucrat în companie mai mult de un an, își folosește cunoștințele, timpul și experiența într-un proiect nou, devenind astfel partener cu drepturi depline.

La început, știam că am suficiente cunoștințe în domeniul IT, dar nu aveam experiență în domeniul vânzărilor și proceselor de depozit. Prin urmare, sarcina principală a fost să găsesc parteneri capabili să-și asume responsabilitatea pentru procesele de depozitare, vânzări și achiziții. Această echipă continuă să crească, la moment sunt 14 persoane și plănuim să lansăm încă două startup-uri, ceea ce înseamnă că numărul de parteneri va fi mai mare.
Ce înseamnă familia pentru dvs.? Cum vă petreceți timpul liber?
Familia este una dintre cele mai importante aspecte din viața mea. Sunt profund recunoscător soției mele Tatiana pentru oportunitatea de a-mi permite să lucrez și să mă dezvolt așa cum vreau eu. A fost o perioadă în care lucram câte 20 de ore pe zi și toate treburile casei și grija copiilor au rămas doar pe umerii ei. Într-un astfel de ritm, susținerea, părerile și punctele ei de vedere sunt esențiale. Îi mulțumesc enorm pentru asta. Printre altele, soția mea este o mamă minunată care reușește să combine munca și grija pentru copiii noștri, în timp ce mie nu-mi ajung 24 de ore pe zi.

Îmi place să petrec timp cu copiii mei, ei mă învață multe lucruri, cum ar fi flexibilitatea, răbdarea și capacitatea de a asculta și accepta părerea altcuiva, chiar dacă nu sunt de acord cu aceasta. Acest lucru mă ajută foarte mult la muncă. Am timp liber atunci când cei dragi îmi spun că este timpul să mă odihnesc. Desigur, sunt de acord, dar un pic mai târziu apar gândurile: „Gata, asta e? Am terminat cu timpul liber? Pot lucra?" Am noroc că îmi place ceea ce fac și familia mea înțelege acest lucru.

Am făcut o mulțime de lucruri, de la fotografie la iahting. Devenind adult, mi-am dat seama că niciun hobby nu se compară cu dragostea mea pentru mașini. Ador senzația de viteză și adrenalină, dar, în același timp, conștientizez că trebuie să fiu atent, pentru că am o soție, copii și o companie de 400 de oameni, pentru care eu, într-o mare măsură, sunt responsabil.
Care e diferența dintre Grafit și alte companii?
1) Lipsa de cumetrism. Aici nu trebuie să fii ruda cuiva pentru a crește și câștiga bani buni.

2) Fiecare poate deveni coproprietar al companiei, pe viață. Unii oameni de afaceri sunt siguri că parteneriatul este o banalitate și că afacerea ar trebui să rămână exclusiv în cadrul familiei. Eu nu construiesc afacerea pentru a o transmite prin moștenire, copiii vor trebui să realizeze totul singuri.

3) Toți managerii sunt "crescuți" în holdingul nostru. Pentru a ajunge la poziția de CEO a unui proiect, trebuie să parcurgi tot drumul de la A la Z.

4) Creștere rapidă pe scara profesională. În doar câțiva ani, un angajat obișnuit poate deveni manager cu salariu de 1.200 de euro pe lună, iar după aceea - vicepreședinte cu salariu de 1.700 de euro sau mai mult.
Fiecare manager care se opune schimbării
primește răspunsul meu direct:
„Dacă murim astăzi, va fi din cauza ta."
Cum vedeți holdingul în 10 ani?
În 10 ani, văd Grafit Holding o companie de succes și în creștere continuă. Prioritatea va fi întotdeauna dezvoltarea, ceea ce înseamnă generarea de idei și crearea de produse noi. Este important ca managerii să nu aibă sentimentul de stagnare. Este necesar să creăm condiții pentru ca angajații să rămână, să lucreze și să se dezvolte în holding cu echipa lor, cu care s-au obișnuit și în care au încredere. Toate acestea sunt posibile dacă dezvoltarea nu se oprește.

În viitor, cu ajutorul departamentului nostru IT, vom continua să optimizăm procesele de lucru, eliberând specialiștii de rutină.

Sunt convins că oamenii sunt creați pentru o muncă inteligentă, în care să-și realizeze potențialul. La noi este foarte important să fim flexibili și să ne adaptăm rapid realității. Fiecare manager care se opune schimbărilor primește răspunsul meu direct: „Dacă murim astăzi, va fi din cauza ta." Îmi amintesc întotdeauna fraza lui Einstein: „Viața este ca și cum ai conduce bicicleta. Pentru a menține echilibrul, trebuie să te miști." Acest lucru e valabil și pentru afaceri, dar și pentru viață în general.
Urmăriți paginile noastre în social media: