Olesea Ciubotaru: cum să combini două hobby-uri mari și poziția de șef al departamentului de achiziții Lanius Toys
Rubrica noastră #peopleofgrafit povestește despre angajații care au succes nu numai la muncă, ci și în afara acesteia. Eroina interviului de astăzi este Olesea Ciubotaru, manager departament achiziții în proiectul Lanius Toys. Am aflat de la Olesea de unde are puteri și inspirație pentru două hobby-uri - un atelier de creare a terariilor decorative și un grup de ajutor psihologic. Mai mult decât atât, am aflat cum a devenit parte a echipei Grafit Holding☝️
Cine este Olesea Ciubotaru și care este istoria ei până la aderarea la Grafit Holding?
Olesea Ciubotaru este o persoană pasionată de muncă, "un workaholic inrăit". Îmi place să lucrez chiar și după cele 8 ore petrecute la oficiu.
Dacă ne referim la funcția care o dețin acum – sunt manager departament achiziții în cadrul proiectului Lanius Toys, parte Grafit Holding.
Proiectul nostru se axează pe comercializarea jucariilor semnate de branduri mondiale. În cadrul acestuia lucrăm cu toate țările europene iar recent am reușit să lansăm un nou proiect pentru piața din SUA.

Gestionez o echipă energică de fete cu care am o plăcere extraordinară să lucrez.
Să fiu sinceră, nu m-am gândit niciodată că voi avea tangențe cu domeniul vânzărilor. Absolvind facultatea "Limbi Străine", specialitatea "Traducător interpret de limbă franceză și engleză", mi-am propus să devin un traducător profesionist.
Primul meu job a fost destul de serios pentru acel moment. Compania unde am fost angajată în calitate de trăducător, reprezenta un brand francez exclusiv pe piața Moldovei. Dealtfel, aș putea afirma, că aici visul meu a ajuns realitate exact așa cum îmi imaginam – întâmpinam și însoteam delegații internaționale purtând un costum stilat și cămașă albă, ceea ce mă inspira pentru o bună perioadă de timp.

Drept incepatoare în domeniul traducerilor, reușeam destul de bine să comunic cu partenerii care veneau în vizită în decursul expozițiilor sau pentru verificarea rapoartelor.

Experiența dată m-a ajutat mult să-mi perfecționez vocabularul și nivelul de comunicare, dar cel mai important – depășisem bariera de a vorbi liber franceza. Fiecare din noi se confruntă cu frica de a face greșeli într-o alta limba decât cea maternă, deși noi, la randul nostru, tratăm cu înțelegere și admirație străduința unei persoane de altă naționalitate de a vorbi româna.O abordare similară o au și străinii față de noi, atunci când învățăm să vorbim în limba lor.
Peste o perioadă de timp am fost angajată la un post privat de televiziune,în cadrul căreia asiguram subtitrările pentru filme și emisiuni profilate unde se solicita un lexic specializat - un job de vis,însă, foarte prost plătit. Atunci am reușit să-mi perfecționez abilitățile de comunicare și să-mi antrenez răbdarea – ceea ce lipsea naturii mele dinamice și care ia decizii spontan.
Când ați venit Grafit Holding?
Cariera mea în cadrul holdingului a început de la zero. Tot ce puteam oferi proiectului la acel moment erau doar cunoștințele mele de franceză și engleză. În 2012 se lansase proiectul SovaMAX unde si mi-am început activitatea ca agent de achiziții, împreuna cu alți patru colegi.

În cadrul noului job am obținut abilități noi pentru mine: evidență contabilă, negocieri, logistică și management, care m-au ajutat să cresc pe plan profesionist.

De menționat că am avut un mare noroc cu managerul/directorul de proiect – Olga Maxim: un specialist excepțional și o fire puternică, care mi-a servit drept exemplu și căreia îi sunt recunoscătoare pentru susținerea și independența care mi-a oferit-o. Olga din start a înțeles că firea mea este una care are nevoie de libertate pentru a demonstra întregul potențial.

Perioada de adaptare la SovaMax a fost una dificilă. La job-urile anterioare aveam libertatea de a acționa independent și desinestătător, dar aici urma să lucrez ca și un membru de echipă asumându-mi rolul unui negociator versat – unul străin pentru mine. Primele 2 luni nu aveam rezultate mai deloc. Urmăream colegii care se bucurau de succese din urma negocierilor și tranzacțiilor pe când eu nu reușeam la fel. Într-un moment de descurajare i-am scris Olgăi: "Cred că nu voi reuși, nu fac față". Răspunsul din partea ei a fost unul scurt si concis: " Ehhehee, eu din astea să nu mai aud:)" Impactul a fost unul pe măsură căci din acel moment am prins curaj și am înaintat cu încredere.
De atunci, timp de 8 ani am reușit să parcurg toate etapele: de la agent de achiziții până la manager de departament.
Într-un moment de descurajare i-am scris Olgăi: "Cred că nu voi reuși, nu fac față". Răspunsul din partea ei a fost unul scurt si concis: " Ehhehee, eu din astea să nu mai aud:)" Impactul a fost unul pe măsură căci din acel moment am prins curaj și am înaintat cu încredere.
Pentru că viața nu se axează doar pe lucru, cu ce vă ocupați în timpul liber, ce hobby aveți?
Viața mea de după lucru și în weekend este la fel de activă ca și în timpul acestuia. Din 2016 lucrez asupra unui proiect personal – un atelier de creare a terarii decorative. Acestea reprezintă mini-grădini cu plante în sticlă. La început îmi era confortabil să lucrez desinestătător, să modelez, să creez niște terarii deosebite, însă totuși lucrul în echipă îmi place mai mult. Din start executam lucrări doar la comandă, după care mi-a venit ideea că piața noastră are nevoie de master class-uri de creare a terariilor. Dacă există ateliere și masterclass-uri dedicate gătitului și altor activități, de ce nu putea exista și dedicate terariilor?

Am hotărât să nu las lucrurile la nivel de idee și am studiat minuțios toate informațiile accesibile. Sunt de părerea că în domeniul în care vrei să devii profesionist și să poți transmite cunoștințele altor persoane, este absolut necesar să fii competent. Mai mult decât atât, lansarea unor astfel de cursuri m-a ajutat să cunosc o mulțime de oameni interesanți, să-mi perfecționez abilitățile de comunicare și cele organizatorice.

Fiind o persoană atentă la detalii, îmi place să urmăresc diverse procese, în special - participanții în procesul de creare. Imediat după ce le explic ce au de făcut – ofer participanților libertate deplina, exact cum am fost învățată la Grafit. Îi admir cum se concentrează asupra procesului. Incredibil, cât de diferite se dovedesc a fi compozitiile, având toți aceleași materiale de lucru.

Construcția unui terariu – este o activitate individuală, după care toți participanții merg acasă super fericiți – pentru că au reușit să creeze un obiect de artă, pentru că au găsit un calm sufletesc și pentru că s-au relaxat. Ador să demonstrez oamenilor că ei sunt interesanți, capabili și pot fi mândri de sine.
Al doilea proiect a apărut spontan și constă în formarea unui grup pentru consiliere psihoterapeutică. La crearea acesteia m-a inspirat piesa "Toc Toc" de Laurent Baffie, protagoniștii căreia au fost persoanele care s-au programat la ședință cu un psihoterapeut. În timp ce își așteptau rândul, persoanele programate povesteau unui altuia despre problemele și fricile prin care trec. M-am întrebat atunci: "De ce la noi nu poate exista ceva asemănător?". La fel ca și în cazul ideii cu atelierul botanic, nu am lăsat-o baltă și am început să studiez acest domeniu în cele mai mici detalii: ce există în lume și cum poate fi organizat la noi în țară.

Astfel am descoperit că și la noi în țară există diferite grupe de consiliere – un fapt extrem de îmbucurător. Acum, și în special în perioada pandemiei, ducem lipsa comunicării "pe viu". Oamenii au început să trăiască în spațiul virtual, însă eu sunt de părerea că noi avem nevoie de interacțiune pe viu, în viața reală.Astfel am luat decizia de a organiza un astfel de grup.

Ideea mi-a fost susținută de o bună prietenă, psihoterapeut cu experinta. Eu m-am angajat pentru etapa de organizare, iar Maria a oferit suport profesionist pentru participanți. Atunci și a apărut grupul "Am Prieteni" cu ședințe anonime, unde vin nu doar persoanele care se confruntă cu careva dificultăți în viața dar și cei care savurează ofiecare moment din plin și doresc să-si împărtășească emoțiile cu ceilalți. Deseori cu un străin ai putea discuta lucruri care din temeri sau alte cauze nu pot fi împărtășite cu cei dragi. Mă bucură foarte mult faptul că oamenii care vin – își deschid sufletul, povestesc despre sine, despre viața sa, despre victorii sau insuccese. Cel mai important este faptul că în cadrul acestor ședințe putem oferi suport. Nimeni nu este obligat să povestească ceva grupului, este absolut normal doar de a asculta alte persoane.
De ce practicați asta?
Nu am un răspuns cert. Sunt o persoană deschisă, îmi place să comunic și să ajut oamenii. Din nefericire, în această lume există foarte mulți oameni care iau și foarte puțini care oferă. Probabil este adevărat pentru că noi, oamenii, de fire suntem consumatori. Mai mult decât atât, ne place să oferim exact atât cât suntem gata să cedăm. Învăț foarte mult din interacțiunea cu diverse persoane, asemeni se întâmplă și cu echipa mea de domnițe super energice și determinate. Îmi place când sunt înconjurată de adevărați profesioniști cărora le ofer același feed-back.
3 lucruri care le-ați învățat în cadrul Grafit Holding și care vă ajută nu doar la lucru dar și în viața cotidiană.
Sunt cu mult mai multe decât trei. Cea mai importantă calitate care am obținut-o este disciplina. Am reușit să-mi dezvolt abilitățile organizatorice, am învățat să lucrez proactiv, m-am obișnuit cu ritmul "multitasking". Datorită mai multor ani de muncă perseverentă și disciplinei am reușit să obțin independența financiară. Acest factor este extrem de important, pentru că datorită independenței respective apare încrederea în sine, ceea ce influențează direct asupra capacității de a-ți asuma responsabilități – o capacitate definitorie pentru orice persoană matură, dar și în special pentru un manager care conduce o echipă.

Cum am menționat anterior, am venit la Grafit Holding doar cu cunoașterea limbilor și o experiență departe de negocieri sau vanzari. Aici am obținut libertatea necesară și susținerea care m-a ajutat să mă dezvolt atât pe plan profesionist cât și personal. În prezent ofer suport și instruire colegilor care au nevoie de asta. Toate acestea nu ar fi posibile fără abilitatea de gestionare corectă a timpului.
Ce veți face în primul rând după pandemie?
Voi călători. Până am devenit parte din holding, nu am reușit să plec peste hotare. Aveam senzația că niciodată nu voi părăsi Moldova, însă compania organizează deplasări de lucru la diferite expoziții în Spania, Germania, Franța, Italia iar pe lângă acestea – deplasări către clienți individuali stabiliți în Europa. Datorită acestora am avut ocazia să vizitez Barcelona și alte orașe din Spania. Mai mult decât atât, am o tradiție personală – în luna aprilie a fiecărui an, îmi organizez city break-uri în diferite orașe din Europa.

O traditie plăcută și importantă, pe lângă faptul că cunosc țări, culturi și oameni noi, reușesc să-mi încarc bateriile la maximum și să revin la oficiu cu mai multă energie și entuziasm. Cum se termină pandemia, prima țara spre vizită este Elveția, mi-am promis să ajung acolo, iar eu mereu îmi respect promisiunile.
Urmăriți paginile noastre în social media: