Mariana Godoroja: cum e să fii femeie de succes în Republica Moldova și care este secretul managementului de echipă
Avem un nou interviu din rubrica #successtory, pe care vrem să-l împărtășim cu voi cu mare drag. Mariana Godoroja conduce Eminia Trading, unul dintre cele mai mari proiecte ale Holdingului nostru. Am aflat cum a devenit părticică din Grafit, dacă le este greu femeilor din Moldova să aibă succes și care este secretul unui management eficient al echipei.
La Grafit v-ați angajat deja în calitate de manager cu experiență. Ce ați făcut înainte de asta?
Sunt contabil de profesie, dar nu am reușit să lucrez pe specialitatea mea. Cu toate acestea, chiar dacă sunt o persoană creativă de fire, studiile m-au ajutat să-mi dezvolt abilitățile analitice. Primul meu loc de muncă a fost în anul 3 de facultate, ca secretar referent. După absolvire, am avut norocul să mă angajez la AVON în departamentul de vânzări, unde pe parcursul a 10 ani am crescut până la poziția de șef al departamentului de marketing și vânzări. Cu toate acestea, criza din 2011-2012 m-a afectat și pe mine. Compania a redus pozițiile înalte ale filialei din Moldova și mi s-a oferit o poziție inferioară, dar la acel moment deja îmi doream ceva mai mult și am decis să plec.

În căutarea unui loc de muncă, am dat de anunțul pentru postul vacant la Grafit. Am trimis CV-ul și am trecut interviul cu brio, din prima. Mi s-a oferit să încep cariera cu un startup în faza de inițiere, care se ocupă de achiziționarea și vânzarea supraproducției pieselor auto pe piețele europene. În ciuda schimbării cardinale în domeniul de activitate, am acceptat provocarea. Echipa și procesele abia se formau, astfel am avut oportunitatea să contribui la dezvoltarea proiectului, implementând cunoștințele acumulate de la jobul anterior. Așa am intrat în proiectul Eminia, la care lucrez până în prezent. Procesul de muncă este dinamic și interesant.


Ce abilități trebuie să aibă un director bun?
Această întrebare mă pune pe gânduri. Aș spune că, în primul rând, trebuie să iubească oamenii și să conștientizeze că fiecare persoană este diferită prin calități, dorințe și ambiții. Este important să comunice și să cunoască fiecare membru al echipei pentru a înțelege dacă este la locul său și dacă îi place ceea ce face. În al doilea rând, trebuie să fie pozitiv și întotdeauna încrezător că fiecare problemă are o soluție și că fiecare problemă este o ocazie pentru noi oportunități. Iar în al treilea rând, este important să fim transparenți și să tratăm angajații la egal. Succesul Eminia Trading depinde de calitatea muncii noastre, de implicarea noastră, nu de pozițiile pe care le avem. Cam asta e.
Credeți că este mai dificil pentru femeile din Moldova să aibă succes decât bărbații? Și de ce?
Acum este greu de spus că femeilor le este mai greu să aibă succes. Cunosc multe femei de succes. Ba chiar mai mult, chiar și în cadrul Grafit Holding, majoritatea managerilor de top sunt femei. Consider că atunci când ai obiectivele setate și tinzi spre ele cu dedicație și suflet, succesul este garantat indiferent de cine ești - bărbat sau femeie. Cultura companiei noastre nu ne divizează în „băieți" și „fete". Ceea ce contează mai mult este echipa, atmosfera din interior și dorința de a munci.
Cunosc multe femei de succes. Ba chiar mai mult, chiar și în cadrul Grafit Holding, majoritatea managerilor de top sunt femei. Consider că atunci când ai obiectivele setate și tinzi spre ele cu dedicație și suflet, succesul este garantat indiferent de cine ești - bărbat sau femeie.
Ați lucrat o vreme la Grafit, apoi ați plecat și v-ați reîntors. De ce?
În primii ani era totul nou și interesant. Însă după ceva timp, o prietenă de-a mea fusese promovată și mă recomandase să preiau locul ei în filiala Herbalife din Moldova. Specificul lucrului din această companie era similar cu cel din AVON și, după ce am cântărit toate pro și contra, am acceptat oferta. Nu mi-a fost ușor să iau această decizie, dar am înțeles că nu mă voi putea ierta pentru oportunitatea ratată de a fi director de filială într-o companie internațională. La acel moment, Grafit nu avea o astfel de cultură corporativă internă cum este la momentul actual. Anume acest lucru îmi lipsea atunci. Acum, însă, pot spune cu încredere, că suntem la același nivel ca orice altă companie mare.

Timp de un an și jumătate la Herbalife, am învățat să gândesc pozitiv și mi-am făcut mulți prieteni. Am reușit să contribui la dezvoltarea filialei din Moldova, dar, din păcate, nu am avut ocazia să influențez procesele, deoarece în corporații acestea sunt distribuite internațional de la sediul central. În plus, în toată această perioadă nu am încetat să comunic cu colegii de la Grafit. Eram deseori contactată de colegi, care îmi cereau sfatul sau pur și simplu îmi povesteau despre succesele și realizările lor. Am fost întotdeauna bucuroasă să-i ajut și am înțeles că au încredere în mine și mă apreciază. Și uite așa s-a întâmplat că mi s-a propus să mă întorc și am fost de acord. La baza deciziei mele a fost echipa Eminia - oameni care sunt dornici să se dezvolte constant. Aveam o energie și o dorință enormă să revin pentru a le fi aproape și să creștem mai departe împreună. De atunci, mergem doar înainte! :)
Ce înseamnă Eminia? Care e abordarea personală față de echipă?
Eminia este o echipă tânără în care unul e pentru toți și toți sunt pentru unul. Apreciez foarte mult fiecare persoană care lucrează aici și am încredere în fiecare dintre ei la 100%.

În ceea ce privește abordarea mea față de echipă, eu mă bazez pe câțiva piloni: transparență, empatie, comunicare și motivare. Nu obișnuiesc sa fac diferențe între colegi și mai ales să mă poziționez ca fiind "undeva acolo sus". Toți suntem o echipă și avem același scop – de a munci și de a ne atinge obiectivele. Iar eu mereu sunt gata sa ascult pe fiecare, sa vin cu un sfat, cu o provocare sau chiar cu o soluție acolo unde este necesar. Așa și am creat politica ușilor deschise prin care oricine are dreptul la cuvânt și opinie. Iar cel mai important – angajatul este ascultat! La fel și motivarea este un aspect foarte important, care sporește încrederea în sine a angajatului. Și aici nu e vorba doar de motivare materială. As spune ca o mai mare influență o are automotivarea interioară, prin care apare dorința de a fi primul și de a-ți demonstra abilitățile și performanțele. Iar noi în Eminia, împreună cu echipa de management, anume aceasta încercăm să cultivăm.

Eu am încredere în colegi, dar recunosc că îi mai și verific uneori . Consider că atunci când o persoană simte încrederea și aprecierea, responsabilitatea și atitudinea față de lucru sunt altele. Nu sunt adepta stilului jandarm. Da, poate pe termen scurt ar aduce rezultate, însă eu sunt pentru rezultate continue, de lungă durată. Prin urmare, avem colegi în echipa noastră care sunt alături de noi de 5-6 ani deja.

În cadrul proiectului nostru de asemenea încercăm să înțelegem ce putem schimba. Spre exemplu, văzând aptitudini la un angajat, am creat special o poziție nouă, prin care el să își poată manifesta calitățile sale și să se simtă util dar și să aducă beneficii companiei. Sau am optimizat un proces pentru a eficientiza timpul de muncă. Suntem în permanentă schimbare și încercăm să dezvoltăm angajații să nu lucreze după șabloane, dar să își dea frâu imaginației și inteligenței.
Consider că atunci când o persoană simte încrederea și aprecierea, responsabilitatea și atitudinea față de lucru sunt altele.
Cum diversificați munca în echipă?
Dacă vorbim de Grafit, sunt multe de spus. Am lansat o școală de limbi străine pentru toate proiectele din Holding. Mulți colegi s-au înscris deja, deoarece aceasta este o oportunitate minunată de a îmbunătăți cunoștințele unei limbi străine sau de a învăța o alta limba și a avea posibilitatea să câștige mai mulți bani. De asemenea, instruim angajații noștri prin cursuri de perfecționare, precum și invităm antrenori profesioniști care țin lecții la noi. Organizăm teambuildinguri și alte manifestări de integrare.

În ceea ce privește divertismentul în cadrul Eminia, organizăm loterii trimestriale , unde fiecare angajat primește un cupon sau cupoane, în funcție de rezultatele obținute. Cu cât rezultatele sunt mai mari, cu atât mai multe cupoane acumulează și, prin urmare, șansele de a câștiga sunt mai mari. Ce-i drept, norocul este uneori de partea celui care are un singur cupon și nu celui care are 10-20 de cupoane, dar oricine are măcar 1 cupon, merită să câștige. Încercăm să oferim premii valoroase, astfel încât colegii să aibă amintiri frumoase despre companie. Dăruim emoții oamenilor, fiindcă sunt foarte importante pentru ei.

Pe lângă loterie, avem și diferite acțiuni funny. De exemplu, de două ori pe săptămână, în departamentul de vânzări, avem regula de a vinde "gogoși" (de la abreviatura PN - part number, in rusa ar suna mai bine PN-ciki:)În zilele de miercuri și vineri, selectăm 10-20 de coduri pe care le oferim spre vânzare pentru clienți la un preț special. Iar regula este - cine întârzie, scapă trenul. Acest lucru trezește azartul și elimină rutina zilnică. Pare un fleac, dar e plăcut să fii primul și să reușești să vinzi toate produ
Ce vă place să faceți în timpul liber?
În timpul meu liber, fac aceeași meserie :) - acord suport și ajutor oamenilor (familie, prieteni, cunoscuți):) Deseori sunt contactata cu mesajul: "Am o problema, la sigur tu știi soluția, sau mă poți ajuta" Da, uneori este foarte greu să dai energie fără să primești în schimb (cazurile sunt diferite), dar satisfacția de a ajuta nu mă poate opri. Acest lucru îmi dă încredere în sine că uite, lumea are nevoie de mine și le sunt utilă. De firea mea, sunt foarte curioasă și, dacă nu cunosc o informație anume, nu spun nu cunosc. Accesez imediat Google sau alte surse și mă informez ca sa pot împărtăși cunoștințele cu alții.

Pe lângă hobby-ul de a ajuta oameni, mai și brodez. Lucrez acum la o ie autentică. Este un proces lung, care necesita multă atenție și răbdare, dar pentru mine este un fel de meditație. Asa-mi vin diferite idei în minte în timp ce brodez și uneori pot să vin a doua zi la serviciu gata sa le implementez. Iar atunci cand am nevoie sa îmi ridic dispoziția pur și simplu îmi pun o muzica bună și chiar pot să dansez, iar seara și în weekend să privesc filme documentare și biografice, fapt ce îmi lărgește orizontul.
Ce înseamnă să faci parte din Grafit Holding?
E o întrebare filozofică. Pentru mine înseamnă mândrie. Și sunt foarte recunoscătoare superiorilor mei ca au crezut în mine și că sunt aici. Sunt un om al cuvântului și încerc să nu dezamăgesc niciodată. "Să arunc cuvinte în vânt" nu e despre mine.

Grafit este un Holding mare, unde toată lumea este interesată de succes, așa că nu am nicio îndoială că vom ajunge foarte departe. Principalul lucru este să gândim pozitiv și să ne realizăm obiectivele setate!
Urmăriți paginile noastre în social media: