Istoria de succes a Mariei Cliușnicov
Eroina rubricii #successtory de astăzi este Maria Cliușnicov, vicepreședintele companiei și responsabilă pe achiziții în proiectul SovaMax. Am aflat cum a făcut cunoștință cu Grafit, cum a ajuns în funcția de vicepreședinte și ce rol joacă SovaMax pentru întregul holding.
Cum vă numiți și ce funcție dețineți la Grafit Holding?
Numele meu este Maria Cliușnicov. Sunt vicepreședintele companiei și răspund de achiziții în cadrul proiectului SovaMax.
Unde ați studiat și unde ați lucrat înainte de a veni aici?
Am studiat la ASEM, Facultatea de Business și Administrare din Chișinău.

În timpul studiilor am participat la un program de schimb de experiență de un an în SUA. Am locuit cu o familie americană și am învățat limba engleză :) Am avut șansa de a rămâne, dar îmi doream foarte mult să mă întorc acasă. Pe de o parte, a fost o experiență bună, dar pe de altă parte, oricât de distractiv ar fi fost să călătoresc, îmi doream să trăiesc acasă.

Înainte de Grafit, am lucrat timp de 3 ani într-o companie moldovenească care furniza servicii pentru companii olandeze. Acolo am reușit să învăț limba olandeză și am avut prima mea experiență în relațiile cu clienții străini. În afară de vânzări, am fost parțial implicată și în importuri și logistică, ceea ce m-a ajutat foarte mult în munca actuală.
Cum ați ajuns la Grafit și cum a evoluat cariera dvs.?
În 2013 am văzut un anunț pe rabota.md. Am sunat și am fost invitată la interviu. Din câte îmi amintesc acum, era într-o zi de marți. Mi s-a spus că voi fi contactată până la sfârșitul săptămânii. Eram sigură că voi fi angajată pentru că știu o limbă rar vorbită în Moldova — olandeza. Însă nu am așteptat ziua de vineri și i-am sunat eu! Mi-au zis că am fost acceptată. Uite așa am ajuns să lucrez în companie.

După o lună de muncă în SovaMax am înțeles că era loc de creștere și dezvoltare. Colegii mei care lucrau aici de un an aveau clienți buni, așa că am decis că trebuie să mă ridic la nivelul lor.

Am lucrat ca reprezentant de vânzări timp de un an, apoi am fost promovată ca reprezentant de vânzări senior, iar după încă un an am devenit team leader. Călătoria mea managerială a durat 2 ani, iar mai târziu am devenit vicepreședintele proiectului. Am în subordine șapte manageri și șapte echipe. Destul de mult :) 4 echipe la Chișinău, 2 la Kiev și una la Bălți.

Nu pot spune că a fost dificil pentru mine. Totul decurgea fără probleme. M-am dezvoltat treptat, pas cu pas. La început nu am avut ca scop obținerea unei poziții înalte, eram doar curioasă de ceea ce făcea proiectul. Sunt curioasă din fire, așa că mă interesa totul. Acest lucru m-a ajutat să fiu mereu implicată în procese, ceea ce este foarte important pentru un manager.
Ce anume face proiectul dvs. și ce rol joacă în cadrul holdingului?
SovaMax este primul și cel mai mare proiect al Grafit Holding. Cumpărăm și vindem consumabile pentru imprimante și copiatoare. SovaMax a deschis ușa pentru multe alte proiecte. Suntem mândri să facem parte din acest proces!

Lucrăm cu toate țările europene, ne-am consolidat colaborarea cu Emiratele Arabe și încercăm să o facem și cu țările africane, pentru că vedem potențialul pe care îl avem. Vrem să cucerim toată lumea :)
Ce vă place cel mai mult în munca dvs.?
Primul și cel mai important lucru este comunicarea cu oamenii. Acord o mare atenție spiritului de echipă și comunicării constructive. Pe locul doi e ritmul. Nu ne plictisim niciodată. Suntem obișnuiți să lucrăm într-un mod urgent. Totul este mereu rapid, urgent, deadline-urile ard, dar acest lucru ne ține în tonus. Pe locul trei se află rezultatul. Nu vii doar la muncă, ci vezi rezultatele concrete ale activităților tale. Și asta aduce multă satisfacție.

Ce mă ajută în munca mea cu oamenii? Sunt o persoană foarte empatică. Uneori mă încurcă în viață, dar mă ajută foarte mult la serviciu. Încerc să ascult, să aud și să înțeleg pozițiile celorlalți. Întotdeauna spun că învăț multe de la subordonații mei. Facem un tandem productiv împreună :)
Nu vii doar la muncă, ci vezi rezultatele concrete ale activităților tale. Și asta aduce multă satisfacție.
Ce vă place să faceți în timpul liber?
Acum am un copil mic. El este principalul meu hobby. Familia mea este cea care îmi ocupă tot timpul liber.

Țin foarte mult la relațiile mele cu cei dragi și încerc să le acord tot timpul meu. Și îmi place să călătoresc. Ador Spania! Acum vrem să mergem în Portugalia. Dar așteptăm ca bebelușul să crească, ca să putem călători mai confortabil.

Dacă reușesc să păstrez un echilibru între viața profesională și cea personală? Absolut. La serviciu muncesc, iar acasă mă relaxez :)
Cum să-ți construiești o carieră de succes la Sovamax?
Foarte simplu :) În primul rând, trebuie să ai dorința de a crește și de a te dezvolta.

Să iei sarcinile în serios și să fii responsabil pentru ele.

Să fii o persoană pozitivă, să cauți oportunități în orice și să gândești ca un învingător.

Atunci cu siguranță vei reuși :)
Urmăriți paginile noastre în social media: