Karim Hatib
Karim este cetățean sirian și locuiește în Moldova de 6 ani. Soția sa este moldoveancă și au 2 fete împreună. Karim a avut multe motive să se mute în Moldova: soția e moldoveancă, țara e mică, unde dăinuie liniștea și pacea, plus că vede aici multe oportunități pe care nu vrea să le rateze.

A început să caute de lucru imediat cum a sosit în Moldova, trimițând CV-ul la mai multe companii ca, ulterior, să fie acceptat de una dintre acestea. Apoi soția a născut și a trebuit să fie tată șomer ceva timp pentru a-și ajuta soția. Ulterior, a început să lucreze la SOVAMAX pe piața europeană, apoi trei ani mai târziu s-a redirecționat pe piața SUA.
„Nu sunt refugiat, sunt un rezident normal și trăiesc aici pentru că familia mea este aici, care vrea să-i fiu alături. Mulți oameni cred că, dacă pleacă în altă țară, banii vor curge râuri. În Siria la fel circulă acest stereotip. Dacă ești harnic și ai un scop, atunci poți reuși și câștiga bani oriunde în lume.

Munca grea este bine plătită peste tot. Da, în alte țări sunt alte salarii, dar și cheltuielile sunt altele. Și aici nu este vorba doar de bani, ci și de demnitate. Dacă în Moldova poți fi manager sau vicepreședinte, atunci acolo vei fi întotdeauna servitor, tutore sau chelner. Nu înțeleg de ce o persoană cu studii superioare ar trebui să spele geamurile. Orice bani trebuie câștigați cu respect pentru sine, dar de ce trebuie să pleci din țară pentru asta?
Eu nu înțeleg de ce un om cu studii superioare trebuie să câștige spălând ferestre.
Pot analiza orice piață și-i pot simți potențialul. Moldova are un potențial imens. Când am venit aici în 2013, găsirea unui loc de muncă nu era la fel de ușoară ca astăzi. Azi chiar poți găsi joburi bune și bine plătite. Tot de ce ai nevoie este dorința de a lucra. Din păcate, mulți nu o au.

Suntem atrași de ceea ce vedem pe rețelele de socializare. Toată lumea se odihnește, face fotografii mega frumoase, dar nu afișează cealaltă parte a monedei: munca de zi cu zi și nopțile nedormite. În majoritatea cazurilor, acolo este mai rău decât aici. Da, poți cumpăra mai multe lucruri, dar care e rostul lor dacă ești mereu sleit de puteri?
Principalul lucru pe care oamenii nu îl înțeleg de ce e mai bine în Europa - cetățenii au participat la crearea a ceea ce au astăzi. Cetățenii noștri pleacă și îmbunătățesc țara altora. Dacă s-ar întoarce acasă și ar începe să facă ceva pentru țara lor, atunci vom deveni în curând la un nivel cu țările europene. Sunt 100% convins de acest lucru. Astăzi, Moldova nu este la fel ca acum 5 ani.

Am un contract de muncă în Europa, dar vreau să locuiesc alături de familia mea. Nu aș pune niciodată banii și familia pe același cântar, deoarece familia este mult mai importantă. Să plec undeva ca să le trimit bani acasă? Ei nu au nevoie de bani, au nevoie de mine alături de ei.
Cred că orice moldovean se poate întoarce în patria sa și poate trăi cu demnitate. Dacă eu am putut, atunci toată lumea poate. Am lucrat în vânzări, unde a trebuit să fac sute de apeluri pe zi și nu am renunțat când am primit feedback negativ. Am muncit din greu zi de zi pentru a fi acolo unde sunt acum. Cred că rețelele sociale sunt de vină pentru migrația în masă. Le arată oamenilor că undeva există o viață de poveste. Realitatea, însă, este complet diferită."
Urmăriți paginile noastre în social media: