Grigore Elisavenko: programator și fan motorsport
Avem mulți oameni interesanți cu hobby-uri neobișnuite în compania noastră. Prin urmare, astăzi în rubrica #peopleofgrafit, împărtășim interviul cu managerul de proiect Grigore Elisavenko, care este îndrăgostit nu numai de IT, ci și de motorsports. Am aflat care au fost primele impresii despre Grafit, cât și despre modul în care au apărut motocicletele în viața sa.
Vrem să știm mai multe despre dvs.! Cum ați ajuns în IT și ulterior la Grafit Holding?
Îmi plac computerele și tehnologia încă din copilărie sau, mai bine zis, din clasa a doua, când părinții mi-au cumpărat un computer. În acele vremuri, un reportofon era un lux și, pentru a încărca pur și simplu un joc pe computer, trebuia să scot hard disk-ul și să-l duc unui prieten. Cu alte cuvinte, trebuia să înțelegi cum funcționează totul în interior. Încă de pe atunci eram atras de acest lucru, adică să cotrobăiesc printre „fiare". Când am terminat școala, știam sigur că vreau să devin programator și am intrat la Universitatea Slavonă, specialitatea IT.

Prima experiență practică în programare am avut-o încă la universitate. Folosind cunoștințele teoretice obținute, am creat un „startup" cu prietenii și am automatizat unele procese într-un joc online foarte popular, datorită căruia am câștigat primii mei bani „serioși". Mai târziu, m-am avântat în elaborare web și, după universitate, am început să lucrez într-o mică companie ca dezvoltator, unde am lucrat timp de 1,5 ani. Apoi am fost freelancer o perioadă, după care mi-am dat seama că nu-i de mine și am decis că vreau să fac parte dintr-o companie mare și să-mi construiesc o carieră. Navigând pe Google, am selectat mai multe companii cărora le-am trimis CV, printre care și Grafit Holding. Uite așa sunt în echipă de doi ani deja.
Ați reușit să avansați în carieră?
Da. În căutarea unui loc de muncă, am vrut să găsesc ceva stabil într-o companie mare, unde să pot lucra cu o echipă de profesioniști. Atunci, în 2018, am avut un interviu frumos cu HR Grafit la telefon și m-au invitat la o convorbire tehnică, să-i zic așa, după care mi-au oferit un post în QA, deoarece echipa de dezvoltare era completă. În ciuda faptului că am vrut să fiu dezvoltator web, lucrul în Quality Assurance mi s-a părut foarte interesant și promițător.

Am lucrat în QA timp de un an și jumătate și, recent, am devenit Technical PM - manager de proiect. Ce facem? Colectăm cereri, scriem sarcini tehnice pentru dezvoltatori, stabilim priorități, planificăm îndeplinirea sarcinilor și rezolvăm operativ problemele apărute la partenerii noștri. În esență, suntem legătura dintre departamentul IT și alte părți ale holdingului. Munca este foarte interesantă, deoarece necesită nu numai abilități tehnice, ci și multă comunicare, începând cu clienții și terminând cu programatorii. Funcția de Technical PM îmi oferă tot ceea ce am căutat de mult timp și m-am convins din propria experiență că ceea ce a spus Confucius „Alege o muncă care îți place și nu va trebui să lucrezi o zi în viața ta" este adevărul absolut.
M-am convins din propria experiență că ceea ce a spus Confucius „Alege o muncă care îți place și nu va trebui să lucrezi o zi în viața ta" este adevărul absolut.
De unde provine dragostea pentru acest hobby extrem? Ce „vă agață de el?"
Motocicletele au apărut în viața mea datorită tatălui meu. Motorsportul și motocicletele fac parte din viața lui și, în mod firesc, i-a infiltrat această dragoste fiului său. Am început să conduc din fragedă copilărie. Deja la vârsta de 4 ani am fost "transferat" de pe bicicletă pe un moped sovietic, apoi pe un scuter japonez. Nu am ales eu acest hobby, dar m-am îndrăgostit la nebunie de motociclete. Savurez la maximum :)

Este banal, dar cel mai mult mă atrage momentul în care gonesc motocicleta cu o viteză de 300 km/h și toate grijile rămân în urmă. Nu ești decât tu și drumul. Înainte îmi plăcea să apăs pe accelerator până la limită. Dar de când a apărut fiul meu, văd pe vitezometru din ce în ce mai rar ceva mai sus de 200 km. Acum mă plimb o dată sau de două ori pe săptămână. În general, pentru mine acest hobby e un stil de viață. Am o viață diferită la volanul motocicletei, unde mă izolez complet de tot și primesc plăcere.
Ați încercat să participați la competiții de amatori?
Din păcate, în Moldova acest sport este foarte slab dezvoltat. Avem un motocross, dar nu m-a atras niciodată. Îmi place să urmăresc competiții, dar să nu particip. Visăm cu băieții să mergem la Kiev pe motociclete la o pistă specializată și să facem furori la maximum acolo, dar nu știm când vom putea ajunge acolo din cauza pandemiei.

Prefer să merg în afara orașului. Am cutreierat Moldova în lung și-n lat. Aș vrea să plec în străinătate, să le simt drumurile. Totul este înainte :)
Motocicleta este un tip de transport periculos. Au fost momente când ați crezut că nu veți mai conduce una?
A fost greu când am avut un accident în adolescență. Am crezut că probabil nu voi mai conduce niciodată. Urmasem un curs de reabilitare pentru o lungă perioadă de timp și stăteam la pat, în timp ce prietenii mei se plimbau și se distrau pe stradă, dar, cum se spune, „nu există rău fără bine" și în acel timp am ajuns să cunosc mai bine IT-ul. Însă, odată ce-ți plac motocicletele, e pe viață. Am început să conduc din nou, dar mult mai atent. Fără îndoială, au existat situații periculoase după aceea, dar sunt un motociclist cu experiență, viu și sănătos.
Ce spune soția despre această dragoste pentru motociclete?
Eu și soția mea suntem împreună încă din școală, de când aveam 15 ani și ea împărtășește pasiunea mea, dar nu chiar atât de profund. Adesea ne plimbăm împreună. Mă bucur că mă susține nu numai în carieră, ci și în ceea ce privește hobby-ul meu. Ea este sprijinul meu și persoana pe care mă pot baza întotdeauna, fără de care nu aș fi avut ceea ce am acum.
De ce vă place să lucrați la Grafit?
Cred că voi evidenția două lucruri importante pentru mine: o echipă excelentă și perspective. Pe scurt, am devenit project manager după 2 ani. Grafit oferă oportunități enorme și îndeplinește așteptările într-un timp foarte scurt. De obicei, team liderii ajung să ocupe poziția de Technical PM, iar eu am venit de la QA. Cred că am avut mare noroc, dar și eu mi-am demonstrat abilitățile. Este important să te recomanzi aici. Grafit este o companie mare, cu un management echitabil și foarte receptiv. Poți fi sigur că, dacă arăți tot ce poți, vei fi observat și toate eforturile vor fi apreciate. Și, bineînțeles, echipa. Lucrez cu niște specialiști faini, datorită cărora învăț lucruri noi în fiecare zi, iar cu unii dintre ei am devenit prieteni adevărați și petrecem mult timp în afara muncii. Cu astfel de oameni sunt gata să lucrez cot la cot toată viața și să continui îmbunătățirea sistemului nostru unic IT.
Urmăriți paginile noastre în social media: