Corina Deleu: calea de la director de producție Zorile la partener de startup
Faceți cunoștință, Corina Deleu — CEO al proiectului Agava Trading și unul dintre cei mai energici, muncitori și zâmbitori manageri de top ai Holdingului. În cadrul rubricii noastre #successtory, am aflat cum a ajuns în echipă, de ce a decis să treacă de la funcția de director de producție la Zorile la un startup și de ce este grozav să faci parte din echipa ei.
Ați fost angajată în compania Grafit fiind deja un manager experimentat. Povestiți-ne câte ceva despre ocupația Dvs până a veni la Holding.
Am absolvit ASEM-ul, facultatea de "Relații Economice Internaționale" în anul 2002. Imediat după facultate, am aplicat la școala franceză de business "Grenoble Graduate School of Business", unde am susținut teza de master în Management Global. După absolvirea academiei, timp de 10 ani, am activat în două companii germane: inițial în compania farmaceutică Schering și apoi în cadrul companiei Steilmann – vânzarea hainelor pentru bărbați și dame. În aceste întreprinderi am ocupat funcția de reprezentant și respectiv manager regional. Am avut o oportunitate extraordinară să capăt experiență și abilități noi în cadrul acestor companii internaționale, care au ani buni de tradiții în business pe piața globală. Între timp, pentru a-mi îmbunătăți cunoștințele teoretice și a fi aplicate ulterior în practică, am susținut și teza de doctor în economie în 2010. Principalul avantaj în obținerea unei diplome de acest rang, cred eu, este schimbarea modului de gândire și viziunii în general.

În anul 2011, am acceptat oferta de angajare în compania moldovenească Zorile unde am activat în funcție de director de producere timp de 3 ani. Experiența mea de comunicare cu companiile internaționale a fost foarte utilă, pentru că fabrica Zorile conlucra intens și productiv cu o varietate de companii europene. Aici la Zorile am avut șansa de a acumula expertiză la o scara mult mai mare – peste 500 de subalterni, precum și de a cunoaște procesul de producere care este unul extrem de complicat, voluminos, laborios și care necesită o coordonare foarte bună.

Activitatea mea a fost observată de către unul dintre acționarii companiei, care mi-a propus lansarea unui proiect comun pe piața europeană. Astfel am ajuns la Grafit Holding și am devenit cofondator Agava Trading.
De ce ați hotărât să schimbați funcția de director de producere la compania Zorile pe funcția de manager și cofondator a unui start-up?
Ador provocările! Ele mă motivează ca și specialist și mă ajută să mă dezvolt. Mai mult decât atât, am fost foarte curioasă să activez în cadrul unui proiect absolut nou, cu o strategie de business foarte diferită, iar pe lângă acestea – oportunitatea de a deveni cofondator, în opinia mea, este următorul pas în dezvoltare.

Activez de la vârsta de 22 de ani și sunt dedicată muncii în mare măsură. Munca și familia reprezintă cele mai importante componente ale vieții mele, însă acestea mereu concurează între ele. Nu am făcut niciodată pauze mai lungi în cariera mea profesională, iar apariția celor doi copii a devenit un motiv foarte important de a fi pentru ei un exemplu de urmat. Mereu simt necesitatea de mișcare, drive, acțiune, provocări! Nimic nu mă poate ține pe loc – asta este stilul meu de viață. Activitatea noastră de fiecare zi constă în noi provocări - pe piață nu există cazuri identice sau situații clare niciodată.
Mereu simt necesitatea de mișcare, drive, acțiune, provocări! Nimic nu mă poate ține pe loc – asta este stilul meu de viață.
Cum a început cariera Dvs managerială în cadrul Grafit Holding?
La etapa respectivă, în 2015, Agava încă nu exista, din acest motiv am susținut stagierea în cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte Grafit Holding – Sovamax. Chiar dacă aveam în spate un bagaj de cunoștințe și experiență, trebuia să înțeleg bine specificul business-ului respectiv, care are o structură și strategie de dezvoltare foarte complicate. Mai mult decât atât, acesta reprezintă un proces complex, cu multe variabile și necunoscute și necesită o atenție colosală nu doar în vânzări, dar în primul rând în procesul de achiziții. Înainte de a lansa startup-ul, împreună cu colegii am făcut o testare minuțioasă – am studiat piața pentru a înțelege ce categorii de mărfuri se bucură de o solicitare mai mare și efectiv ne vor aduce un venit mai bun. Am planificat să acoperim din start mai multe domenii, însă, la timpul potrivit, am realizat că există doar o cale corectă – să ne concentrăm asupra unui singur domeniu, însă să-l facem la maximum eficient.

Astfel, am reușit să lansăm Agava axându-ne pe biciclete și piese de schimb pentru acestea. Ciclismul este specific datorită faptului că promovează mobilitatea, modul de viață sănătos și sănătatea psiho-emoțională. Mai târziu am început să ne extindem și am adăugat în lista de mărfuri schiurile, echipamentul și utilajele pentru pescuit. În fiecare an ne extindem și nu planificăm să ne oprim la etapa actuală. Piața europeană este imensă, avem unde crește, dar nu e un secret că plănuim să o facem chiar și pe alte continente.
Dvs. sunteți cofondator și director Agava Trading. Ce calități vă ajută să fiți un conducător de succes?
Voi menționa 5 dintre cele mai importante calități: gândirea strategică, determinarea, dorința de a lucra, empatia și perseverența.
În ce constă specificul echipei Agava? Care sunt avantajele de a deveni membru al acesteia?
Există mai multe motive. În primul rând lucrul nostru este foarte dinamic, în al doilea – noi protejăm natura, în al treilea – motivăm oamenii să ducă un mod de viață sănătos, în al patrulea – este frumos și sănătos. Ne ocupăm de achiziționarea și ulterior vânzarea bicicletelor și a pieselor pentru acestea, produse de brandurile mondiale de top: Shimano, Sram, Giant, Cube, Felt, Specialized și multe altele. Unele biciclete pot fi cu certitudine numite capodopere de artă, vânzarea cărora reprezintă o plăcere pură.

Stilul meu de administrare este unul democratic. Îmi place mult atmosfera pozitivă și deloc să țin oamenii "din strâns", însă câteodată sunt nevoită să fiu dură. Apreciez foarte mult calitățile personale ale colegilor mei. O persoană poate avea un nivel mai slab de cunoaștere a limbilor străine, însă dacă voi observa în aceasta interes, motivație, dorință de a munci – firesc, o vom accepta în cadrul Agava. În echipa mea persistă o atmosferă plăcută de lucru și o transparență maximă. În cazul în care cineva greșește – noi recunoaștem, remediem și mergem înainte. Îmi plac foarte mult oamenii deschiși care își fac meseria cu pasiune și suflet. Astfel de oameni nu au nevoie de motivație – pentru că iubesc ceea ce fac.
În echipa mea persistă o atmosferă plăcută de lucru și o transparență maximă. În cazul în care cineva greșește – noi recunoaștem, remediem și mergem înainte.
Reușiți să păstrați echilibrul între lucru și timpul personal?
Cum am menționat mai sus – sunt o persoană plină de zel. Duc o luptă continuă între lucru și timpul meu personal, dar reușesc să găsesc echilibrul. Firesc, familia este mai presus de orice, însă atunci când la muncă obțin rezultate frumoase – la fel mă simt fericită. Nu mă pot imagina fără activitate. Timpul liber, care este foarte puțin, îl petrec desigur cu copii și familia.
Job-ul este foarte important, însă poate aveți un hobby care vă ajută să nu vă gândiți la lucru?
Foarte mult îmi place sa dansez. Aproape orice întâlnire cu prietenii se încheie cu dansuri. În copilărie am practicat dansul la nivel profesionist timp de 10 ani. Acum dansez pentru a mă relaxa și pentru a mă încărca de energie. Pe lângă dansuri prefer înotul, însă actualmente, din cauza virusului, nu frecventez bazinul.
Cui îi este mai dificil să ocupe funcția de director – unui bărbat sau unei femei?
Un lider eficient poate fi atât bărbat, cât și femeie. Cel mai important este să genereze rezultate. Totuși consider că unei femei îi este puțin mai dificil – pentru că pe umerii ei stă familia și copii, care, tradițional, sunt în responsabilitatea femeii, iar noi vrem să le reușim pe toate atât acasă, cât și la serviciu. Este mai dificil psihologic de a te sustrage și trece atenția de la familie la job și invers, dar absolut posibil. Cel mai important – să existe dorință.
Ce vă place cel mai mult în cadrul Grafit?
Grafit Holding este o companie care are are grijă de angajații săi și apreciază calitățile noastre profesionale și personale. Creează condiții perfecte atât pentru angajații începători, cât și pentru cei experimentați în vederea dezvoltării și avansării în carieră. De curând, ne-am mutat în noul nostru oficiu din centrul orașului Chișinău, unde, pe lângă o priveliște extraordinară, avem niște condiții de muncă plăcute. Chiar dacă suntem o companie tânără și dinamică, am reușit deja să ne poziționăm ca un angajator corect și cu perspectivă. Mai există un factor important – în cadrul Grafit se apreciază mult libertatea exprimării, sinceritatea și transparență maximă.
Urmăriți paginile noastre în social media: