Alla Formusati: povestea despre cum să devii un director de startup la primul tău loc de muncă
Fiecare angajat Grafit Holding poate începe de la zero și deveni director de proiect sau cofondator de startup. Aceasta nu este o exagerare, ci istoria comună a majorității managerilor din secțiunea #successtory. Astăzi vă vom vorbi despre ambițiile Allei Formusati, CEO al startup-ului Sovamax SUA. Lucrul în echipa noastră a fost prima încercare, încununată de succes, de a-și construi o carieră frumoasă. Am aflat direct de la ea cum a reușit :)
Povestiți-ne un pic despre dvs. și cum ați ajuns la Grafit.
Mă numesc Alla Formusati, sunt CEO al proiectului SovaMax SUA. La Grafit Holding sunt din 2013 și acesta este primul meu loc de muncă. Am absolvit Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți, Facultatea de Limbi Străine, specializarea - traducător de engleză și germană. Am ales întâmplător limba germană: la admitere, s-a dovedit că vine „la pachet" cu engleza. Studierea ei nu a fost o sarcină ușoară, dar am reușit s-o duc până la capăt.

După universitate, am plecat cu prietenii în străinătate pentru a călători, pentru a mă relaxa și a înțelege ce vreau să fac mai departe. În tot acest timp, nu mi-am făcut planuri pentru viitor, dar mi-a fost dor de Moldova și am vrut să mă întorc. Când am revenit, am decis să nu stau cu brațele încrucișate și am trimis CV-ul la mai multe companii, inclusiv la Grafit Holding. Mi s-a răspuns prompt, am fost la interviu, ne-am plăcut reciproc și așa a început cariera mea în această companie.
Deci, reiese că acesta este primul loc de muncă? Care au fost așteptările dvs.?
Inițial, când am intrat în SovaMax EU (proiectul se ocupă de achiziția și vânzarea pieselor de schimb și componentelor pentru imprimante și copiatoare), nu aveam cunoștințe în vânzări și nu înțelegeam cine sunt clienții mei. Aveam multe întrebări, dar am avut mare noroc de mentorul meu - Cristina Vakre. Ea a fost managerul meu, care m-a învățat toate subtilitățile muncii, iar ambiția și curiozitatea m-au ajutat să nu renunț și să devin conducătorul unuia dintre proiectele holdingului. În acel moment, mi-am dat seama că principalul lucru în procesul de învățare este să urmezi sfaturile oamenilor care cunosc procesul de lucru mai bine decât tine.

În primele șase luni am lucrat ca reprezentant de vânzări pe piața Germană și am acumulat experiență. De îndată ce am arătat rezultate bune, mi s-a oferit o promovare în funcția de manager de vânzări. Fiind în această poziție, am învățat multe despre gestionarea și comunicarea cu echipa mea. Apoi am obținut funcția de vicepreședinte al departamentului de vânzări, unde am lucrat până în 2018. Și de 2 ani încoace sunt șeful proiectului de startup în creștere, SovaMax SUA.
În acel moment, mi-am dat seama că principalul lucru în procesul de învățare este să urmezi sfaturile oamenilor care cunosc procesul de lucru mai bine decât tine.
Ce trăsături de caracter ar trebui să aibă un conducător bun?
Ambiție, perseverență și flexibilitate mentală. În plus, cred că un lider trebuie să fie open-minded atât în comunicare, cât și în dezvoltarea afacerii, a proceselor și multe altele.
Ați reușit să colaborați cu afaceri din Europa și SUA. Care este diferența dintre ele?
Ambele piețe au o cerință comună: nivel înalt de cunoaștere a limbii engleze. Acest lucru se simte mai ales în Statele Unite, deoarece americanii reacționează cumva negativ dacă aud un accent străin. Dacă nu vă puteți exprima corect gândurile, nu le puteți atinge coardele inimii :)

Trebuie să fii puternic și persistent. Dacă vorbim despre Europa, europenii sunt mai aproape de noi în ceea ce privește mentalitatea și este mai ușor să colaborăm cu ei. America este diferită, are propria sa cultură și un format de comunicare specific. Printre altele, americanii își dezvoltă propriile strategii de vânzare și achiziții și, dacă nu le cunoașteți, pur și simplu nu aveți nicio șansă să lucrați cu ei. Din acest motiv, punem un accent mare pe formarea șii dezvoltarea persoanelor noi care încep să lucreze cu piața SUA pentru a cunoaște elementele de bază și a comunica bine din prima lună.
Ne puteți spune pe scurt despre etapele instruirii începătorilor?
Prima etapă începe cu însușirea informațiilor despre produse, despre clienți și despre strategiile de negociere. A doua etapă - apelurile telefonice, după care apar multe întrebări, deoarece teoria diferă mult de practică. Astfel începătorii învață să facă primii pași în afaceri. Prin urmare, oferim mentorat nelimitat de la manageri sau lideri care sunt întotdeauna gata să ajute. După trei luni, când angajatul ajunge la "maturitate", este transferat la un plan de achiziție sau vânzare, urmat de comisioane. Din acest moment, începe marea călătorie și munca reală "în câmp".
Cum ați descrie echipa dvs. și de ce este grozav să lucrați cu ea?
SovaMax USA este o echipă de oameni responsabili care știu ce vor și ce li se cere. Oamenii sunt pozitivi, inteligenți, persistenți și n-au frică. Îmi place că am reușit să adun o echipă care e gata să meargă până în pânzele albe, să rezolve problemele și să fie mereu „flămândă" de cunoștințe noi.
Acum avem 16 persoane, care sunt împărțite în 2 echipe: departamentul de achiziții și departamentul de vânzări.

Este interesant să lucrezi cu noi, pentru că în fiecare zi comunicăm cu oameni grozavi din culturi diferite, de la care poți învăța multe. Activitatea noastră este direct legată de psihologia umană, îmbunătățindu-ne constant comunicarea și datorită căreia obținem o experiență fantastică. Îmi place că angajații holdingului se ajută reciproc, iar rezultatele fiecăruia sunt apreciate la justa valoare de către conducere. Și ceea ce este la fel de important - au salarii decente acasă și nu simt nevoia să plece undeva în Europa.
Îmi place că am reușit să adun o echipă care e gata să meargă până în pânzele albe, să rezolve problemele și să fie mereu „flămândă" de cunoștințe noi.
Cum mențineți „moralul" echipei?
Avem o tradiție - Friday Beer: în fiecare vineri după muncă mergem la o bere. În cadrul acestor reuniuni, ne relaxăm și comunicăm în afara oficiului.
Mai mult, de exemplu, vineri ne adunăm cu toții și discutăm despre planurile și rezultatele săptămânii, ne împărtășim reciproc experiența etc.
Ce vă place cel mai mult în munca dvs.?
Cel mai mult îmi place să lucrez cu oamenii și să comunic cu ei. Oamenii puternici și inteligenți mă inspiră, de la care pot învăța multe lucruri utile. Știți, cuvintele lui Steve Jobs au devenit credo-ul meu: „Nu are rost să angajezi oameni deștepți și apoi să le spui ce să facă. Angajăm oameni care să ne spună ce să facem noi". Îmi place să conlucrez cu astfel de oameni și să creștem împreună.
Cine vă ajută să fiți mereu motivată și plină de puteri? Familia, succesul la muncă?
Toate împreună: sprijinul familiei, încăpățânarea și rezultatele mele. Mereu vreau să fiu la timp peste tot și să arăt ce pot. De asemenea, mă ajută și hobby-ul meu - adrenalina. Îmi place viteza, mașinile puternice și momentul în care apeși pedala, te avânți înainte și îți dai seama că ai reușit.

Acasă mă așteaptă staffordul meu Jafar, căruia i-am dat numele după răufăcătorul din desenul animat „Aladin". Seamănă mult între ei - bandiți adevărați :)
Ador călătoriile, care mă încarcă cu energie! Ce-mi place cel mai mult în călătorii e să fac cunoștință cu oameni diferiți, să cunosc cultura și modul lor de gândire. Ador Elveția, este o țară desăvârșită, după părerea mea!
Aveți dorința să plecați din Moldova?
Nu, nu vreau să plec. Aceasta este casa mea, îmi place să locuiesc aici. În plus, simt respect și responsabilitate pentru oamenii care m-au ajutat să realizez ceea ce am astăzi. Sunt de părerea că încă putem face multe schimbări în țara noastră, iar acest lucru trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi. Nu "alții" trebuie să facă asta, ci în primul rând noi. Iar Grafit este lumea în care vrei să rămâi și să te dezvolți.
Urmăriți paginile noastre în social media: